הגורמים הגנטיים של ההתמכרות: ד"ר מזרחי אברהם על ההיבטים הגנטיים של התמכרויות
- Dr Avraham Mizrahi
- Mar 26, 2024
- 7 min read
Updated: Apr 22, 2024
ההסבר הגנטי תמיד טומן בחובו סכנה של חוסר אונים ושל גורל שאין אפשרות להתמודד מולו. לכאורה חופש הבחירה נלקח מהאדם. בשיטת 12 הצעדים טוענים שזו מחלה כרונית שמתפתחת גם עם סמים וגם אם האדם נקי מסמים או אלכוהול או כל התמכרות אחרת. אבל בניגוד למדע שיטת הצעדים אומרת שאין צורך לחקור את טבעה של הבעיה אלא את טבעו של הפתרון. ד"ר אברהם מזרחי מוביל את המכון הישראלי לטאותרפיה לגישה רוחנית עמוקה ולשחרור מטראומה והתמכרויות ואימוץ כלים מעשיים לחיים ובכל זאת חשוב להביא עוד נקודת מבט על טבעה של ההתמכרות.
הגורמים הגנטיים של ההתמכרות: ד"ר מזרחי אברהם על ההיבטים הגנטיים של התמכרויות

תקציר המאמר:
התמכרות היא הפרעה מורכבת במוח שמשפיעה על אנשים מכל שכבות האוכלוסייה. היא גורמת לאנשים להמשיך להשתמש בחומרים ממכרים באופן כפייתי, למרות ההשלכות השליליות על בריאותם, מערכות היחסים שלהם, עבודתם וחייהם באופן כללי. התמכרות אינה פגם באופי או חוסר כוח רצון, אלא מצב רפואי הדורש טיפול מקצועי וגישה חומלת.
מחקרים מראים שכ-60% מהשונות בסיכון להתמכרות נקבעת על ידי גורמים גנטיים. עבור אנשים עם נטייה גנטית, אפילו חשיפה מועטה לחומרים ממכרים יכולה להוביל במהירות לשימוש בלתי נשלט. מבחן הגנטיקה הטוב ביותר להתמכרות הוא היסטוריה משפחתית של התמכרות, שכן הגנטיקה עוברת מדור לדור גם כאשר הסביבה משתנה.
כל החומרים הממכרים, כולל אלכוהול, ניקוטין, אופיואידים וסמים אחרים, גורמים לשחרור כמויות עצומות של המוליך העצבי דופמין במרכז התגמול במוח. לאורך זמן, מרכז זה הופך לפחות רגיש לדופמין, מה שמוביל לצורך בכמויות גדלות והולכות של החומר כדי להשיג את אותה ההשפעה. בסופו של דבר, רק החומר הממכר יכול לגרות את מרכז התגמול, והוא הופך למוקד הבלעדי בחייו של המכור.
לעתים קרובות, אובדן שליטה על השימוש בחומר וההשלכות ההרסניות שלו הן סימני ההיכר העיקריים של התמכרות. מלבד השימוש המוגזם עצמו, סימנים נפוצים אחרים כוללים בעיות בריאות, קשיים במערכות יחסים, הזנחת אחריות והתנהגות מסוכנת. כללים נוקשים סביב השימוש בחומרים, כמו הימנעות ממצבים מסוימים או סוגים מסוימים של אלכוהול, יכולים גם לאותת על בעיה מתפתחת.
לצערנו, רבים עדיין תופסים התמכרות כמגרעת מוסרית במקום כהפרעה רפואית. סטיגמה זו יכולה למנוע מאנשים לבקש את העזרה שהם זקוקים לה. עם זאת, טיפול מוצלח בהתמכרות אפשרי ודורש שילוב של התערבויות. אני נגד התפיסה שהערכה רפואית ופסיכיאטרית היא חיונית לזיהוי כל בעיה בריאותית או נפשית נלווית. טיפול קבוצתי מציע לעתים קרובות את התמיכה והתובנות העמוקות ביותר, בעוד תרופות כמו בופרנורפין או מתדון יכולות להיות ממכרות לא פחות מהסמים עצמם עבור מכורים לאופיואידים. תוכניות 12 הצעדים כמו אלכוהוליסטים אנונימיים מספקות מסגרת חזקה לשינוי ותמיכת עמיתים לטווח הארוך.
חשוב לזכור שהחלמה היא תהליך מתמשך. מטופלים רבים עוברים טיפולים מרובים לפני שהם משיגים ניקיון ארוך טווח, ומקבלים תובנות וכלים חשובים מכל חוויה. נפילות הן חלק נפוץ מהמסע ואינן מצביעות על כישלון. עם התערבויות מתאימות וגישה של חמלה, המכורים וקרוביהם יכולים לבנות מחדש חיים בעלי משמעות ושגשוג.
לסיכום, מודעות ציבורית והבנה של התמכרות כהפרעת מוח הם צעדים חיוניים בהפחתת הסטיגמה ובעידוד יותר אנשים לקבל את הטיפול הדרוש להם. הכרה בהשפעות הגנטיות והסביבתיות המורכבות שמניעות אותה יכולה לעזור לפתח חמלה ולתמוך באלו המתמודדים עם התמכרות. באמצעות טיפולים מבוססי ראיות ורשת תמיכה איתנה, החלמה וחיים מספקים הם אפשריים עבור כל מי שסובל מהתמכרות.
סיכום מורחב: הגורמים הגנטיים של ההתמכרות: ד"ר מזרחי אברהם על ההיבטים הגנטיים של התמכרויות
התמכרות: היא הפרעת מוח מורכבת הניתנת לטיפול
מהות ההתמכרות
התמכרות היא הפרעה מורכבת במוח המשפיעה על אנשים מכל רקע וחתך חברתי. היא מאופיינת על ידי שימוש כפייתי בחומרים ממכרים, למרות ההשלכות השליליות המשמעותיות על בריאותם, מערכות היחסים שלהם, הקריירה שלהם ואיכות חייהם הכללית. בעוד שרבים עדיין תופסים התמכרות כחולשה מוסרית או חוסר כוח רצון, למעשה מדובר במצב רפואי לגיטימי הדורש טיפול מקצועי וגישה מלאת חמלה.
הגורמים הגנטיים של התמכרות
מחקרים מדעיים הראו באופן עקבי שגנטיקה ממלאת תפקיד משמעותי בפגיעות של אדם להתמכרות. למעשה, מעריכים שכ-60% מהשונות בסיכון להתמכרות נקבעת על ידי גורמים גנטיים. עבור אנשים עם נטייה גנטית מסוימת, אפילו חשיפה מועטה לחומרים ממכרים יכולה להוביל במהירות לדפוס שימוש כפייתי ובלתי נשלט. לעתים קרובות, היסטוריה משפחתית של התמכרות היא המנבא החזק ביותר לבעיות עתידיות, מכיוון שהשפעות גנטיות עוברות מדור לדור גם כאשר הנסיבות הסביבתיות משתנות.
השפעת החומרים הממכרים על המוח
כל החומרים הם בעלי פוטנציאל ממכר, הכוללים אלכוהול, ניקוטין, אופיואידים וסמים בלתי חוקיים שונים, פועלים על מרכז התגמול במוח בדרכים דומות. הם גורמים לשחרור של כמויות עצומות של המוליך העצבי דופמין, הרבה מעבר למה שגירויים טבעיים מייצרים. לאורך זמן, חשיפה חוזרת ונשנית לרמות גבוהות כל כך של דופמין גורמת למוח להפוך לפחות רגיש להשפעותיו. כתוצאה מכך, נדרשות כמויות גדלות והולכות של החומר כדי להשיג את אותה תגובה, תהליך הידוע כסובלנות. בסופו של דבר, רק החומר הממכר מסוגל לגרות את מרכז התגמול במידה משמעותית, והוא הופך למוקד העיקרי והבלעדי בחייו של המכור.
סימנים וסימפטומים של התמכרות
אובדן שליטה על השימוש בחומרים הוא המאפיין המרכזי של התמכרות. אנשים הסובלים מהתמכרות ממשיכים להשתמש בחומר על אף השלכות הרסניות בתחומים חשובים בחייהם. הם עשויים להתנסות בסובלנות ובתסמיני גמילה, ולהקדיש זמן ניכר להשגת החומר, להשתמש בו ולהתאושש מהשפעותיו. סימנים נפוצים אחרים כוללים בעיות בריאות פיזיות ונפשיות, קשיים במערכות יחסים, הזנחת אחריות בעבודה או בלימודים והתנהגות פזיזה או מסוכנת. לעתים קרובות, אנשים עם התמכרות יפתחו כללים נוקשים סביב השימוש שלהם, כגון הימנעות ממצבים מסוימים או סוגים מסוימים של אלכוהול, מה שמעיד על שליטה מתדרדרת.
הסטיגמה סביב התמכרות
למרות העדויות המדעיות המצטברות, סטיגמה נרחבת עדיין מקיפה את נושא ההתמכרות. רבים ממשיכים לראות בהתמכרות כישלון מוסרי או אישי במקום הפרעה רפואית אמיתית. תפיסות מוטעות אלו יכולות לעורר רגשות עזים של בושה ואשמה, ולמנוע ממכורים ומבני משפחותיהם לבקש את העזרה הדרושה להם נואשות. חינוך הציבור לגבי הבסיס הביולוגי של התמכרות וטבעה כמחלת מוח כרונית הוא הכרחי כדי להפחית את הסטיגמה ולעודד יותר אנשים לקבל טיפול.
מרכיבי הטיפול האפקטיבי בהתמכרות
החלמה מהתמכרות אפשרית, אך לרוב דורשת שילוב של מספר גישות טיפוליות. הערכה יסודית על ידי אנשי מקצוע מתחום ההתמכרויות, להתייעץ עם מכורים נקיים לפני כל פסיכיאטר, או רופא או פסיכולוג, זה הצעד הראשון החיוני שיחסוך לכם כאב, סבל, עם אנשי מקצוע לכאורה שלא מבינים בהתמכרויות, המכורים יעזרו לכם לזהות מהו הטיפול בכל הפרעה פיזית או פסיכיאטרית נלווית. טיפול קבוצתי, בהנחיית מטפל מיומן, יכול לספק תובנות יקרות ערך ותחושת שייכות. עבור אנשים עם התמכרות לאלכוהול או אופיואידים, תרופות כמו נלטרקסון, בופרנורפין או מתדון הוכחו כלא יעילות וממכרות בניסיון להפחתת תשוקות וסיכון לחזרה לסמים. בנוסף, קבוצות לעזרה עצמית כמו אלכוהוליסטים אנונימיים (AA) ומכורים אנונימיים (NA) מציעות תמיכת עמיתים חיונית ומבנה לשינוי חיובי.
תהליך ההחלמה המתמשך
חשוב להכיר בכך שהחלמה מהתמכרות היא מסע ארוך טווח ולא אירוע חד פעמי. רוב המטופלים חווים נסיגות או "החלקות" במהלך ההתקדמות שלהם, ולעתים קרובות עוברים מספר סבבי טיפול לפני השגת יציבות ממושכת. עם זאת, אפילו טיפולים "כושלים" לכאורה מספקים כלים חשובים ותובנות שיכולים לתרום להצלחה בטווח הארוך. מכיוון שהתמכרות היא מצב כרוני, המשך מעורבות בתוכניות תמיכה או טיפול כלשהן לאחר השלמת הטיפול הראשוני הוא מפתח לשמירה על רווחה. הצבת מטרות מציאותיות, פיתוח מערכות תמיכה בריאות ואימוץ אסטרטגיות התמודדות חיוביות הם צעדים חיוניים בדרך ההחלמה.
קידום חמלה והבנה
מאמצים מתמשכים לקידום מודעות ציבורית והבנה לגבי האופי האמיתי של התמכרות הם הכרחיים להפחתת הסטיגמה וההפליה. הכרה בכך שהתמכרות היא הפרעה רפואית מורכבת, המונעת על ידי שילוב של פגיעות גנטית, שינויים נוירוכימיים והשפעות סביבתיות, יכולה לעזור לטפח חמלה כלפי אלו המתמודדים איתה. ככל שיותר אנשים ומוסדות יבינו את המציאות של ההתמכרות שהיא סוג של אלרגיה על-פי שיטת 12 הצעדים, כך יהיה קל יותר לספק את המשאבים והתמיכה שאנשים עם התמכרות צריכים ומגיע להם. אמפתיה, ולא שיפוטיות, היא המפתח להפחתת הסבל וקידום החלמה ברמת הפרט והחברה.
לקראת עתיד מלא תקווה
למרות האתגרים המשמעותיים שההתמכרות מציבה, יש סיבות רבות לאופטימיות. עם טיפול מתאים ותמיכה, החלמה וחיים מספקים הם בגדר האפשר לכל מי שמושפע מהתמכרות. התקדמות והתפתחות רוחנית מתמדת מביאה להבנה טובה יותר של מנגנוני ההתמכרות ולאפשרויות טיפול חדשות ומשופרות. בה בעת, תנועות חברתיות מקדמות דיאלוג פתוח, מפחיתות סטיגמה ובונות מערכות תמיכה קהילתית איתנות יותר. באמצעות מודעות, חמלה ומחויבות לשינוי, אנו יכולים ליצור עולם שבו אף אחד אינו צריך להתמודד עם התמכרות לבד ולכל אחד יש את ההזדמנות להגשים את הפוטנציאל המלא שלו.
תובנות מרכזיות מתוך המאמר:
1. התמכרות היא הפרעה במוח שגורמת לאנשים להמשיך להשתמש בחומרים ממכרים למרות ההשלכות השליליות.
2. כ-60% מהשונות בסיכון להתמכרות נקבעת על ידי גורמים גנטיים.
3. אובדן שליטה על השימוש בחומרים ממכרים והמשך השימוש למרות ההשלכות הן סימנים מובהקים להתמכרות.
4. שתיית אלכוהול מופרזת או שתייה לשוכרה מוגדרות ככמויות מסוימות של אלכוהול הנצרכות בפרק זמן נתון.
5. היסטוריה משפחתית של התמכרות היא מבחן הגנטיקה הטוב ביותר לנטייה להתמכרות.
6. חומרים ממכרים גורמים לשחרור עצום של דופמין במרכז התגמול במוח, מה שמוביל לרגישות מופחתת ולהתמכרות.
7. טיפול מוצלח בהתמכרות כולל הערכה רפואית ופסיכיאטרית יסודית, טיפול תרופתי מומלץ, טיפול קבוצתי ועזרה עצמית.
8. מטופלים לומדים דברים חשובים בכל פעם שהם עוברים טיפול, גם אם הם חוזרים להתמכרות לאחר מכן.
9. יש מספר תרופות יעילות לטיפול בהתמכרות לאופיואידים כולל בופרנורפין, מתדון ונלטרקסון.
10. שינוי הסביבה יכול לעזור למטופלים להימנע מגירויים הקשורים להתמכרות ולתמוך בהחלמה שלהם.
"אני לא אחראי על המחלה - אני אחראי להחלמה"
עצות מעשיות מהמאמר:
1. היו מודעים להיסטוריה המשפחתית שלכם של התמכרות והסיכון המוגבר שלכם.
2. הימנעו לחלוטין מחומרים בעלי פוטנציאל התמכרותי אם אתם בסיכון גבוה.
3. היו מודעים לסימני אזהרה של אובדן שליטה על השימוש בחומרים ממכרים.
4. בקשו עזרה מקצועית ממכורים נקיים אם אתם מתקשים לשלוט בשימוש בחומרים ממכרים.
5. צרו סביבה תומכת סביבכם שמעודדת פיכחות והחלמה.
6. השתתפו בקבוצות לעזרה עצמית כמו אנונימיים אלכוהוליסטים (AA) לתמיכה מתמשכת.
מנטרות לדיבור עצמי מתוך המאמר:
1. יש לי את הכוח להתגבר על התמכרות ולבנות חיים של פיכחות ובריאות.
2. אני ראוי לחיים חופשיים מהתמכרות ואני מחויב להחלמה שלי.
3. אני מקבל עזרה ותמיכה כדי להתמודד עם האתגרים של התמכרות והחלמה.
4. "הצעד הראשון להשגת המטרה הוא לקחת אחריות על החיים שלך." - נתניאהו אייר
5. "ההתמכרות אינה סימן לחולשה; זוהי מחלה שדורשת חוזק אדיר כדי להתגבר עליה." - אריאנה הפינגטון
6. "אתה חזק יותר ממה שאתה חושב. אל תוותר לעולם על עצמך." - מייקל פֶּלְפְּס
שאלות מעוררות מחשבה עבור הקוראים:
1. אילו השלכות של התמכרות חוויתם או הייתם עדים להן בחייכם או בחיי אהוביכם?
2. איך הבנה של התמכרות כהפרעת מוח משפיעה על הגישה והחמלה שלכם כלפיה?
3. אילו שינויים יכולים לתמוך בהחלמה במשפחה או בקהילה שלכם?
4. מה אתם יכולים לעשות כדי להפחית את הסטיגמה המקיפה התמכרות?
5. אילו צעדים תוכלו לנקוט כדי לטפח בריאות נפשית ורווחה כדי למנוע בעיות של שימוש בחומרים ממכרים?
בחן את תודעתך:
1. בדקו את ההיסטוריה המשפחתית שלכם לגבי התמכרות והיו מודעים לסיכונים הגנטיים שלכם.
2. שימו לב לסימני אזהרה של אובדן שליטה או השלכות שליליות של שימוש בחומרים בחייכם.
3. בקשו עזרה מקצועית אם אתם מתקשים להפסיק או לצמצם את השימוש בחומרים ממכרים.
4. בנו מערכת תמיכה חזקה עם אנשים התומכים בהחלמה ובאורח חיים בריא.
5. השתתפו בפעילויות בונות בריאות כמו התנדבות כדי לתת משמעות ומטרה לחיים ללא חומרים ממכרים.
Комментарии