מחשבה היא לא עובדה | שיטת 12 הצעדים | מכללת טאותרפיה ד"ר מזרחי אברהם
- Dr Avraham Mizrahi
- Jul 3, 2024
- 18 min read
טאותרפיה המכון הישראלי לטיפול בטראומה והתמכרויות
"אני נבראתי להיות כנה, מלאכים ושרפים מתנגדים לי, אבל אינני ירא אותם". (רבי מנחם מנדל מקוצק)
האם מחשבה היא עובדה? נושא המחשבה והחשיבה עוסק באופן שבו המוח שלנו מעבד מידע, יוצר הבנות, ומבצע פעולות שונות הקשורות לתהליכי המודעות והתפיסה שלנו. החשיבה היא תהליך מורכב שמאפשר לנו להתמודד עם בעיות, לקבל החלטות, ליצור תוכניות ולהבין את העולם סביבנו.
הצעד השביעי | שיטת 12 הצעדים | מכללת טאותרפיה ד"ר מזרחי אברהם
קורס 12 הצעדים במכללה המובילה בישראל
לימודי פסיכותרפיה הוליסטית ממוקדת טראומה והתמכרויות
מרכז יום לטיפול בטראומה והתמכרויות, חוסר תפקוד וחוסר איזון נפשי
הגדרות ומונחים מרכזיים בנושא המחשבה
ד"ר מזרחי אברהם: "אין ריפוי לתפיסת עולם שיוצרת דיכאון, חרדה, סבל, התמכרויות, כדי להפסיק את הסבל צריך לשנות את תפיסת העולם והגישה לחיים"
1. חשיבה: תהליך קוגניטיבי שבו אנו משתמשים במידע קיים ליצירת רעיונות חדשים, לפתרון בעיות ולקבלת החלטות.
2. תפיסה: הדרך שבה אנו קולטים ומפרשים מידע מהסביבה באמצעות החושים.
3. מודעות: מצב שבו האדם מודע לעצמו, לסביבתו, למחשבותיו ולתחושותיו.
סוגי חשיבה
1. חשיבה ביקורתית: היכולת לנתח ולשפוט מידע בצורה אובייקטיבית ומתודולוגית.
2. חשיבה יצירתית: יצירת רעיונות חדשים ושונים, פתיחות למגוון אפשרויות ופתרונות מקוריים.
3. חשיבה לוגית: תהליך של הסקת מסקנות מבוססות על כללים ונוסחאות לוגיות.
4. חשיבה אנליטית: פירוק בעיות מורכבות לחלקים קטנים יותר והבנת הקשרים ביניהם.
תיאוריות ומודלים של חשיבה
1. המודל העיבוד הקוגניטיבי: מסביר כיצד המוח מעבד מידע מהחושים דרך זיכרון עבודה לזיכרון ארוך טווח.
2. תורת ההכרה (אפיסטמולוגיה): חקר טבען של ידע ואמונה, כיצד אנו יודעים את מה שאנו יודעים.
3. תיאוריית הגשטלט: עוסקת בתפיסה ובאופן שבו אנו מזהים תבניות ושלמות מתוך חלקים שונים.
גורמים המשפיעים על החשיבה
1. גנטיקה וביולוגיה: מבנה המוח, הנוירונים והכימיה של המוח.
2. סביבה: החינוך, התרבות והחוויות שלנו משפיעים על דפוסי החשיבה שלנו.
3. רגשות: הרגשות יכולים להשפיע על אופן החשיבה, כמו למשל החלטות המתקבלות במצב של לחץ או חרדה.
4. מוטיבציה: הרצון והמטרות שלנו יכולים להניע אותנו לחשוב בצורה מסוימת או לכוון את מאמצינו בתחום מסוים.
טכניקות לשיפור החשיבה
1. מדיטציה ומיינדפולנס: תרגולים אלה יכולים לשפר את הקשב והמיקוד.
2. קריאה ולמידה: הרחבת הידע והבנת רעיונות חדשים.
3. תרגול חשיבה ביקורתית: פתרון בעיות וחשיבה על תרחישים שונים בצורה ביקורתית.
השלכות של חשיבה על בריאות הנפש
חשיבה בריאה ומאוזנת תורמת לבריאות הנפשית ולרווחה הכללית שלנו. חשיבה מעוותת או שלילית יכולה להוביל לבעיות נפשיות כמו דיכאון וחרדה. למידת דרכים לשפר את דפוסי החשיבה שלנו יכולה לסייע בשיפור איכות החיים.

ד"ר מזרחי אברהם: "מחשבות הן התמכרות קשה"
מייסד טאותרפיה ד"ר מזרחי מציג גישה ייחודית למחשבות, ומייחס להן משמעות עמוקה ורוחנית, המתארת אותן כמעין דיבוק והתמכרות. הנה כמה מהנקודות המרכזיות שהוא מעלה בנושא:
מחשבות כדיבוק והתמכרות
1. מחשבות כדיבוק: ד"ר מזרחי מתאר את המחשבות שלנו כדיבוק משום שהן שולטות בנו ומכתיבות את הדרך שבה אנו תופסים את המציאות. כאשר אנחנו מזדהים יותר מדי עם המחשבות שלנו, אנו נצמדים אל האגו ואנו מאבדים את הקשר עם הרגע הנוכחי ועם העצמי האמיתי שלנו.
2. המיינד האגו: ד"ר מזרחי מדבר רבות על המיינד האגו, על ריכוז עצמי, שהוא מכלול המחשבות, הזיכרונות והאמונות שלנו. האגו מונע על ידי פחד ורצון לשלוט, והוא המקור לסבל ולכאב שלנו. המיינד האגו משתמש במחשבות כדי ליצור תחושת זהות נפרדת מהעולם ומהאנשים סביבנו.
3. התמכרות למחשבות: כחסיד של 12 הצעדים מזרחי טוען שהמחשבות הן כמו סם שאנחנו מתמכרים אליו. אנו מבלים זמן רב בהתעסקות במחשבות על העבר או העתיד, מבלי לשים לב לרגע הנוכחי. ההתמכרות למחשבות מעניקה לנו חיים וירטואליים, ומסיחה את דעתנו מהחיים האמיתיים ומהיכולת לחוות שמחה ושלווה.
דרכים להתמודדות עם התמכרות למחשבות
1. מודעות נוכחת (Presence): ד"ר מזרחי מדגיש את תרגול ב"חוסר אונים" כמפתח דרמטי של היכולת להיות נוכח ברגע הזה. כאשר אנו מתמקדים במה שקורה עכשיו שתמיד כרוך בחוסר אונים, אנחנו יכולים להשתחרר מהמחשבות הטורדניות ומהאגו. הנוכחות ברגע הנוכחי מאפשרת לנו להתחבר לעצמי העמוק והאמיתי שלנו.
2. התבוננות במחשבות: ד"ר מזרחי ממליץ על התבוננות במחשבות שלנו מבלי להזדהות איתן. אנו צריכים לזהות את האי-שפיות בחזרתיות של המחשבות במוחנו ללא שום תכלית. אנו יכולים להסתכל על המחשבות כעל אירועים חולפים במוח שלנו, ולא כעל אמת מוחלטת. התבוננות זו מאפשרת לנו להבין שהמחשבות הן לא מי שאנחנו באמת.
3. מדיטציה ומיינדפולנס: תרגולים אלה יכולים לעזור לנו להיות יותר נוכחים ולהקטין את ההתעסקות במחשבות. המדיטציה של 12 הצעדים מאפשרת לנו לשחרר את המחשבות ולהתמקד ברגע הנוכחי, בעוד שמיינדפולנס מלמד אותנו להיות מודעים לכל מה שקורה סביבנו ובתוכנו מבלי לשפוט.
4. שחרור מהאגו: ד"ר מזרחי עם ניסיון רב בריסוק האגו של עצמו דרך 12 הצעדים, הוא מדגיש את החשיבות של לשחרר את ההזדהות עם האגו. כאשר אנחנו מבינים שהאגו הוא לא העצמי האמיתי שלנו, שקיימת בתוכנו ישות עמוקה יותר, אנחנו יכולים להתחיל לראות את החיים בפרספקטיבה רחבה ועמוקה יותר, ולחוות שלווה פנימית.
על מחשבות והתמכרות:
"אתה לא המחשבות שלך. אתה המודעות שמבחינה ומתבוננות על המחשבות שלך, אם אתה יכול לצפות במחשבה המחשבה היא לא אתה, יש עד פנימי שמתבונן על הטבע ההתמכרותי שלך."
העד הפנימי שצופה ברגשות ובמחשבות הוא היסוד הנשמתי העמוק של כל אדם באשר הוא, משימת חיינו להיגמל מהמחשבות האובססיביות, הכפייתיות שמכניסות אותי לריכוז עצמי ולחוויית ניתוק מהעולם, מהחיים, מאנשים, מהרגע הנוכחי.
אני חושב משמע אני קיים - האמנם?
רנה דקארט היה פילוסוף, מתמטיקאי ומדען צרפתי בן המאה ה-17, שנחשב לאבי הפילוסופיה המודרנית. אחד המשפטים המפורסמים ביותר שלו הוא "אני חושב, משמע אני קיים" (Cogito, ergo sum בלטינית). משפט זה מהווה אבן פינה בפילוסופיה של דקארט ונתפס כאחד מעקרונות הבסיס של המחשבה המודרנית.
הקשר היסטורי ורקע
דקארט חי בתקופה שבה הידע היה נתון לשינויים מהותיים, עם התפתחות המדע והטלת ספק במערכות ידע מסורתיות. הוא ביקש למצוא יסוד מוצק ובלתי ניתן לערעור שעליו אפשר לבסס את כל הידע האנושי. השיטה שלו, שנקראת ספקנות קריטית, נועדה לנקות את כל ההנחות הלא מבוססות ולהגיע לאמת בלתי ניתנת לערעור.
מהות המשפט "אני חושב, משמע אני קיים"
1. ספקנות קיצונית: דקארט התחיל בתהליך של ספקנות קיצונית, שבה הוא הטיל ספק בכל מה שניתן להטיל בו ספק, כולל הקיום של העולם החיצוני, של גופו שלו, ואפילו של האמת של המתמטיקה והמדע. הוא חיפש משהו שאי אפשר להטיל בו ספק כלל.
2. הכרה עצמית: במהלך תהליך הספק, דקארט הגיע להכרה שבכל פעם שהוא מפקפק במשהו, הוא עצמו חייב להתקיים כדי לבצע את פעולת הספק. כלומר, עצם פעולת המחשבה מהווה הוכחה לקיומו של המחשיב (הסובייקט).
3. יסוד בלתי ניתן לערעור: דקארט זיהה שהמחשבה עצמה היא הפעולה היחידה שאי אפשר להטיל בה ספק, משום שהיא מתקיימת ברגע שאנו חושבים עליה. זהו היסוד הבלתי ניתן לערעור שעליו ניתן לבסס את הידע כולו.
אף שהמשפט של דקארט נחשב לפריצת דרך, הוא נתקל גם בביקורות שונות:
השאלה של הקיום מעבר למחשבה: האם המחשבה אכן מספיקה כדי להוכיח את הקיום של כל דבר, כולל העולם החיצוני?
הבעיה של הדואליזם: כיצד מתקיימת אינטראקציה בין הנפש לגוף אם הם ישויות נפרדות?
המשפט "אני חושב, משמע אני קיים" מבטא את הגישה של דקארט למחשבה ולהכרה כבסיס לידע ולפילוסופיה. הוא מציב את הסובייקט החושב במרכז החקירה הפילוסופית, ובכך פותח דרך לחשיבה חדשה על מהות הקיום והידע.
"אני חושב משמע אני לא קיים" ד"ר מזרחי :
הטענה ש"אם אני חושב, אני לא קיים" נובעת מגישה רוחנית שונה מזו של רנה דקארט. גישה זו מדגישה את החשיבות של להיות נוכח ברגע הנוכחי ומפרשת את המחשבה כהסחת דעת שמרחיקה אותנו מהחוויה האמיתית של הקיום.
רקע על הגישה
גישה זו נפוצה במסורות רוחניות כמו זן בודהיזם, מדיטציה ומיינדפולנס, וכן אצל מורים רוחניים כמו אקהרט טולה. הרעיון המרכזי הוא שהמחשבות מונעות מאיתנו לחוות את המציאות כפי שהיא, משום שהן תמיד עוסקות בעבר או בעתיד, ולא ברגע הנוכחי.
הנקודות המרכזיות של הגישה
1. המחשבה כהסחת דעת: כאשר אנחנו שקועים במחשבות, אנחנו בעצם נמצאים במצב של חלום בהקיץ. אנחנו לא חווים את הרגע הנוכחי במלואו, אלא מתעסקים בזיכרונות מהעבר או בתכנונים לעתיד.
2. הנוכחות ברגע הנוכחי: הקיום האמיתי מתרחש אך ורק ברגע הנוכחי. כאשר אנחנו מפנים את תשומת הלב שלנו להווה, אנחנו יכולים לחוות את החיים בצורה מלאה ועמוקה יותר.
3. התבוננות במחשבות: במקום להזדהות עם המחשבות שלנו, גישה זו מציעה להתבונן בהן מבחוץ, להבין שהן רק תהליכים חולפים במוח ולא מי שאנחנו באמת.
דוגמאות למסורות רוחניות ומורים המקדמים גישה זו
1. זן בודהיזם: בודהיזם, ובמיוחד זרם הזן, מדגיש את חשיבות המדיטציה והמיינדפולנס. המטרה היא להשתחרר מהמחשבות ולהיות נוכח במלואו בכל רגע.
2. אקהרט טולה: טולה מדבר רבות על הנוכחות ברגע הנוכחי ועל שחרור מהמיינד האגו. הוא מדגיש שהמחשבות שלנו הן מכשול לחוויית השלווה והקיום האמיתי.
ציטוטים של מורים רוחניים
1. אקהרט טולה: "המיינד הוא כלי נהדר אם משתמשים בו בצורה נכונה. אך אם משתמשים בו בצורה לא נכונה, הוא הופך למזיק ביותר. המחשבות מונעות מאיתנו לחוות את החיים בצורה מלאה."
2. תיך נהאת האן: "כשאנו חיים בעבר או בעתיד, אנו מפספסים את החיים האמיתיים שמתרחשים כאן ועכשיו."
טכניקות להתמודדות עם מחשבות ולחיות ברגע הנוכחי
1. מדיטציה: תרגול מדיטציה עוזר להשתחרר מהמחשבות ולהיות נוכח ברגע הנוכחי. המדיטציה מאפשרת לנו להיות מודעים לנשימה, לגוף ולסביבה שלנו בצורה ישירה.
2. מיינדפולנס: מיינדפולנס הוא תרגול של תשומת לב מלאה לרגע הנוכחי, לכל מה שקורה סביבנו ובתוכנו מבלי לשפוט או לנסות לשנות את זה.
3. התבוננות פנימית: התבוננות פנימית מאפשרת לנו לראות את המחשבות שלנו כמכונת רעיונות שפועלת באופן אוטומטי. כאשר אנו מודעים למחשבות שלנו, אנחנו יכולים לבחור לא להזדהות איתן ולהתמקד בהווה.
מזרחי מציע לתרגל את שיטת 12 הצעדים שעבודת באופן שיטתי על ההבנה ש"אם אני חושב, אני לא קיים" קיימת פרספקטיבה אחרת על הקיום, שמדגישה את החשיבות של להיות נוכח ברגע הנוכחי ולהשתחרר מהמחשבות. הגישה הזו מוצאת את הקיום האמיתי שלנו בחוויה הישירה של החיים כאן ועכשיו, ולא במחשבות על העבר או העתיד.

12 הצעדים - ה"ריכוז העצמי" זו הבעיה הרוחנית של האדם
שיטת 12 הצעדים היא תוכנית של עזרה הדדית להתמודדות עם התמכרויות, כפייתיות והתנהגויות מזיקות אחרות. אחד הרעיונות המרכזיים בתוכנית הוא שהבעיות הללו נובעות לא רק מפגם התנהגותי או פיזי, אלא גם מבעיה רוחנית עמוקה.
הקשר בין ריכוז עצמי לבעיה רוחנית במסגרת שיטת 12 הצעדים:
מהות הריכוז העצמי
הריכוז העצמי, או אגואיזם, הוא מצב שבו האדם ממקד את כל תשומת ליבו על עצמו, רצונותיו, צרכיו ותחושותיו, מחשבותיו ורגשותיו, תוך התעלמות מהקיום של מציאות חיצונית. במצב זה, האדם עשוי לפעול מתוך מניעים אישיים בלבד, ללא התחשבות בהשפעה של מעשיו על סביבתו.
הריכוז העצמי כבעיה רוחנית
בשיטת 12 הצעדים, הריכוז העצמי נחשב לבעיה רוחנית מכמה סיבות:
1. ניתוק מהרוחניות: ריכוז עצמי מחליש את הקשר עם כוחות רוחניים, עם הקהילה ועם עצמך. אדם המרוכז בעצמו עשוי לחוש נפרד ומבודד, דבר הפוגע ביכולת להתחבר לרוחניות או לכוח עליון, כפי שמוצע בשיטת 12 הצעדים.
2. כוח עליון ואמונה: שיטת 12 הצעדים מתבססת על ההנחה שישנו כוח עליון שיכול לעזור לאדם להחלים מההתמכרות או הבעיה. הריכוז העצמי מפריע לאדם להכיר בכוח עליון זה, כי הוא מאמין שהוא יכול וצריך לפתור את בעיותיו לבד.
3. חוסר התמסרות: בשיטת 12 הצעדים ישנה חשיבות רבה להתמסרות לכוח עליון, להכרה בחוסר האונים של האדם מול ההתמכרות, ולבקשה לעזרה. ריכוז עצמי מקשה על תהליך זה כי האדם מתקשה לוותר על השליטה.
כיצד שיטת 12 הצעדים מתמודדת עם ריכוז עצמי
הצעד הראשון בשיטת 12 הצעדים הוא להכיר בכך שהאדם חסר אונים מול ההתמכרות ושהחיים הפכו לבלתי ניתנים לניהול. זהו צעד הכרה והכנעה.
בשלבים הבאים, האדם מתבקש להתחיל לבנות קשר עם כוח עליון ולהתחיל לבחון את התנהגותו, בעיותיו וטעויותיו. חלק חשוב בתהליך זה הוא עריכת חשבון נפש (צעד 4) ובקשת סליחה ממי שנפגע כתוצאה מהתנהגותו (צעד 9).
בנוסף, הצעדים מעודדים את האדם לשנות את התנהגותו על ידי שירות לזולת ועשיית מעשים טובים (צעד 12). בכך, האדם מפנה את הריכוז העצמי לפעולות חיוביות ומשמעותיות, המובילות לתחושת קשר והשתייכות.
הריכוז העצמי בשיטת 12 הצעדים נתפס כבעיה רוחנית כיוון שהוא מפריד את האדם מקשר עם רוחניות, עם עצמו ועם אחרים. שיטת 12 הצעדים מציעה תהליך של הכרה בחוסר האונים, התמסרות לכוח עליון, תיקון העבר, ושירות לזולת ככלים להתגבר על הריכוז העצמי ולשפר את המצב הרוחני של האדם.

ריכוז עצמי במחשבות
ריכוז עצמי במחשבות מתאר מצב שבו האדם ממקד את תשומת ליבו ברצונותיו, דאגותיו ופחדיו, בצורה מוגזמת וללא התחשבות באחרים או בסביבתו. מחשבות אלו כוללות לרוב עיסוק יתר בתחושות אישיות, במצבי רוח ובדאגות אישיות, במקום לתת מקום לתחושות של אחרים או למציאות החיצונית.
בדידות וריקנות
1. בדידות: כאשר אדם מתמקד רק בעצמו ובמחשבותיו, הוא מתקשה ליצור קשרים משמעותיים עם אחרים. במקום לתקשר עם הסביבה, הוא שקוע בעצמו. זה מוביל לבדידות, כיוון שאין קשר אמיתי או שיתוף עם אנשים אחרים.
2. ריקנות: ריכוז עצמי יוצר תחושת ריקנות כי הוא מתעלם מהמשמעות הרחבה של החיים. במקום לחפש משמעות ושייכות באמצעות קשרים, מעשים טובים ותרומה לקהילה, האדם מתרכז רק בתחושותיו האישיות, מה שמוביל לתחושה של ריקנות ואי-סיפוק.
חיים וירטואליים
1. בריחה מהמציאות: כאשר אדם מתמקד בעצמו ובמחשבותיו, הוא עשוי לברוח מהמציאות האמיתית לחיים וירטואליים. זה יכול לכלול שימוש יתר ברשתות חברתיות, משחקי מחשב, או פעילות מקוונת אחרת במקום להתמודד עם המציאות ועם הקשיים האמיתיים.
2. תחושת ביטחון מדומה: החיים הווירטואליים מספקים תחושת ביטחון מדומה ואשליה של קשרים חברתיים. האדם מרגיש שיש לו חברים וקשרים, אך בפועל, הקשרים הללו רדודים ואינם מספקים את התמיכה והקשר האמיתיים הנדרשים להתמודדות עם החיים.
כיצד שיטת 12 הצעדים מתמודדת עם הבעיה
שיטת 12 הצעדים מציעה תהליך הדרגתי להתמודדות עם ריכוז עצמי והשלכותיו:
1. הכרה והכנעה: הצעד הראשון הוא להכיר בכך שהאדם חסר אונים מול הבעיה ושחייו הפכו לבלתי ניתנים לניהול. זהו צעד של הכרה והכנעה, שמתחיל לשבור את מעגל הריכוז העצמי.
2. פנייה לכוח עליון: הצעדים הבאים כוללים פנייה לכוח עליון ובניית קשר רוחני. זה מסייע לאדם להפסיק להתרכז בעצמו ולהתחיל לחפש תמיכה ומשמעות מעבר לעצמו.
3. חשבון נפש ותיקון העבר: עריכת חשבון נפש ובקשת סליחה ממי שנפגעו (צעד 4 וצעד 9) עוזרים לאדם להתמודד עם עברו ולהפחית את הריכוז העצמי דרך תיקון מערכות יחסים ושיפור קשרים חברתיים.
4. שירות לזולת: הצעד ה-12 מדבר על העברת המסר ושירות לאחרים. זה מפנה את הריכוז מהאדם עצמו לעשייה למען האחר, מה שמוביל לתחושת משמעות ושייכות, בניגוד לבדידות ולריקנות.
ריכוז עצמי במחשבות יכול להוביל לבדידות, ריקנות וחיים וירטואליים משום שהוא מבודד את האדם מהסביבה ומהקשרים האנושיים האמיתיים. שיטת 12 הצעדים מציעה תהליך רוחני ואישי שמסייע לאדם לשבור את מעגל הריכוז העצמי, להתחבר לכוח עליון ולסביבה, ולמצוא משמעות ושייכות בחיים דרך תיקון קשרים ושירות לאחרים.

פחד מאובדן זהות - ד"ר מזרחי אברהם
הפחד של אנשים להשתחרר מהאגו, מהריכוז העצמי ומהזדהות עם תחושת הנפרדות נובע ממספר גורמים פסיכולוגיים ורוחניים. הנה הסבר מפורט על הסיבות לכך:
1. פחד מאובדן זהות
האגו והריכוז העצמי הם חלק מרכזי מזהותנו האישית. אנשים חוששים שאם יוותרו על האגו והריכוז העצמי, הם יאבדו את זהותם האישית ואת ההבנה העצמית. האגו מספק תחושת קביעות ויציבות, והוויתור עליו נתפס כוויתור על ה"אני" וההבנה של מי הם.
2. פחד מהלא נודע
שחרור מהאגו והריכוז העצמי מוביל למקום לא נודע. זהו תהליך של מעבר ממצב ידוע ומוכר למצב חדש ובלתי נודע, מה שמוביל לפחד וחוסר ביטחון. אנשים נוטים להעדיף את המוכר והבטוח, גם אם הוא גורם סבל, על פני הלא נודע.
3. פחד מאובדן שליטה
האגו נותן תחושת שליטה על החיים והסביבה. שחרור מהאגו והריכוז העצמי דורש ויתור על תחושת השליטה הזו והכרה בכך שיש כוחות גדולים מאיתנו שאנו לא יכולים לשלוט בהם. זהו צעד קשה שדורש אמון וביטחון בכוחות חיצוניים או בכוח עליון.
4. פחד מהתמודדות עם רגשות
האגו והריכוז העצמי יכולים לשמש כמנגנוני הגנה שמונעים מאיתנו להתמודד עם רגשות כואבים, טראומות ופחדים. שחרור מהאגו והריכוז העצמי יכול לחשוף רגשות אלו ולהוביל לצורך להתמודד איתם באופן ישיר, דבר שמפחיד אנשים רבים.
5. פחד מאובדן קבלה חברתית
החברה המודרנית מעריכה הישגים אישיים, הצלחה חומרית וסטטוס חברתי, הנובעים פעמים רבות מהאגו והריכוז העצמי. אנשים חוששים שאם יוותרו על האגו, הם יאבדו את מקומם החברתי, את ההערכה והכבוד שמקבלים מהסביבה.
6. פחד מניתוק והשתייכות
הזדהות עם תחושת הנפרדות יוצרת לעיתים תחושת ביטחון כוזבת של נפרדות ומיוחדות. השחרור מהזדהות זו יכול להוביל לתחושת חיבור ואחדות עם אחרים, מה שמפחיד אנשים המרגישים בטוחים בתחושת הנפרדות שלהם.
דרכים להתגבר על הפחד - ד"ר מזרחי אברהם
שיטת 12 הצעדים מציעה מספר דרכים להתגבר על הפחדים הללו:
1. פנייה לכוח עליון: הכרה בכך שיש כוחות גדולים מאיתנו שיכולים להוביל אותנו בדרך הנכונה.
2. תמיכה קבוצתית: הצטרפות לקבוצה של אנשים שחולקים את אותה דרך ומציעים תמיכה הדדית.
3. הדרגה ושגרה: עבודה יומיומית על הצעדים, תוך התקדמות הדרגתית ובניית אמון בתהליך.
4. שירות לזולת: פנייה החוצה לעשייה למען אחרים יכולה להפחית את הריכוז העצמי ולחזק את תחושת השייכות והמשמעות.
הפחד משחרור מהאגו והריכוז העצמי נובע ממספר גורמים פסיכולוגיים ורוחניים, כולל פחד מאובדן זהות, פחד מהלא נודע, פחד מאובדן שליטה, פחד מהתמודדות עם רגשות, פחד מאובדן קבלה חברתית ופחד מניתוק. התמודדות עם פחדים אלו דורשת עבודה פנימית, תמיכה רוחנית וקבוצתית, ותהליך הדרגתי ומובנה כמו שיטת 12 הצעדים.
ד"ר מזרחי מציע בטאותרפיה "אחדות קיומית"
החוויה של אחדות היא מצב תודעתי שבו האדם מרגיש שהוא חלק בלתי נפרד מהיקום ומהסביבה, במקום לחוש נפרדות ובידוד. כאשר אדם משתחרר מהאגו והריכוז העצמי שיוצרים תחושת נפרדות, הוא יכול לחוות תחושת אחדות עמוקה ומשמעותית. הנה הסבר מפורט על חוויה זו:
מהי חווית האחדות
חווית האחדות מתוארת לעיתים קרובות כתחושה של קשר עמוק עם כל מה שמסביב. זהו מצב שבו האדם מרגיש שהוא חלק אינטגרלי מהעולם, מהטבע ומכל האנשים האחרים. זו תחושה של חיבור ללא גבולות, המלווה לרוב בתחושות של שלום פנימי, אהבה וקבלה בלתי מותנית.
התהליך של שחרור מהאגו
שחרור מהאגו והריכוז העצמי הוא תהליך הדרגתי ומעמיק:
1. הכרה באגו: הכרת בכך שהאגו הוא חלק מהזהות שלנו אך הוא לא כל הזהות. האגו הוא תוצר של מחשבות, תחושות והתניות חברתיות.
2. הפחתת הריכוז העצמי: עבודה מודעת על הפחתת הריכוז העצמי על ידי התמקדות באחרים, שירות לזולת ועשייה למען הקהילה.
3. מדיטציה ורוחניות: תרגול מדיטציה, תפילה ושיטות רוחניות אחרות שמטרתן לחבר את האדם למודעות גבוהה יותר ולשחררו מהמחשבות והרגשות האישיים המצמצמים.
חוויות של אחדות
כאשר אדם משתחרר מהאגו והריכוז העצמי, הוא עשוי לחוות מספר חוויות של אחדות:
1. תחושת קשר עם הטבע: האדם מרגיש חלק מהטבע ומהיקום, כשהוא חש שהגבולות בין עצמו לבין העולם מתמוססים. ישנה תחושה של הרמוניה ושלמות עם הסביבה.
2. תחושת חיבור עם אחרים: האדם מרגיש חיבור עמוק ובלתי מותנה עם אנשים אחרים. הוא חווה תחושות של אהבה, אמפתיה וחמלה כלפי כל אחד, ללא שיפוט או התנשאות.
3. שלום פנימי: שחרור מהאגו והריכוז העצמי מביא לשלום פנימי, תחושת רוגע ושלווה. אין צורך להוכיח או להיאבק, כי האדם חש שלם עם עצמו ועם העולם.
4. היעדר פחד וחרדה: כאשר האגו והריכוז העצמי מצטמצמים, גם הפחדים והחרדות האישיים מתפוגגים. האדם חש ביטחון ואמון בכוח העליון או במודעות האוניברסלית.
תרגול והעמקה
החוויה של אחדות דורשת תרגול מתמשך והעמקה:
1. מדיטציה יומית: תרגול מדיטציה עוזר לשחרר את המחשבות האישיות ולהתחבר למודעות גבוהה יותר.
2. תפילה ושירות: תפילה והשתתפות בעשייה למען האחרים מחזקים את תחושת האחדות.
3. שיתוף ותמיכה: שיתוף החוויות בקבוצות תמיכה וקהילות רוחניות מאפשר לחוות ולחזק את תחושת האחדות.
החוויה של אחדות היא מצב תודעתי שבו האדם מרגיש חלק בלתי נפרד מהיקום ומהסביבה. שחרור מהאגו והריכוז העצמי, המייצרים תחושת נפרדות, מאפשר לאדם לחוות תחושות של קשר עמוק, שלום פנימי, אהבה וחמלה. התהליך דורש עבודה מודעת ותרגול מתמשך, אך הוא מביא לתחושת שלמות והרמוניה עם העולם.

מטאפורה חזקה לתאר טרנספורמציה עם כאב היא תהליך הפיכתו של פרפר מזחל. תהליך זה מדגיש את הכאב והמאמץ הכרוכים בשינוי משמעותי והתפתחות אישית:
מטאפורת הפרפר
שלב הזחל
הפרפר מתחיל את חייו כזחל. בשלב זה, הוא חופשי לנוע ולהאכיל את עצמו, אך הוא מוגבל בצורתו וביכולותיו. הזחל מסמל את המצב ההתחלתי שלנו, שבו אנו עשויים להרגיש מוגבלים ומוקפים בהרגלים ודפוסים ישנים.
שלב הגולם
בשלב הגולם, הזחל מתעטף בעצמו בתוך פקעת ונכנס לתהליך של שינוי פנימי עמוק. זהו שלב כואב ומאתגר, שבו הזחל מתמוסס ומתחיל להיבנות מחדש בצורת פרפר. תהליך זה כולל פירוק מלא של הגוף הישן ובניית מבנה חדש לחלוטין.
הגולם מסמל את הכאב ואת התהליך המאתגר של שינוי פנימי. זהו שלב שבו אנו מתמודדים עם הקשיים והכאב של שחרור ההרגלים הישנים והתפתחות אישית. זהו שלב שבו אנו עשויים להרגיש חוסר ודאות ומתח, אך זהו גם שלב הכרחי לצמיחה.
שלב הפרפר
לאחר תהליך הגלום המאתגר, הפרפר פורץ מתוך הפקעת כיצור חדש ומרהיב. הכנפיים שלו עדיין רטובות ועדינות, והוא חייב להיאבק כדי לשחרר את עצמו מהפקעת ולפרוש את כנפיו. המאבק הזה מחזק את כנפיו ומכין אותו לעוף.
הפרפר מסמל את התוצאה של תהליך השינוי – יצור חדש, חופשי ומרהיב. זהו הסמל של צמיחה והתפתחות לאחר הכאב והמאמץ. הכנפיים שפרשו מסמלות את החופש והיכולת החדשה שלנו לחיות בצורה מלאה ומשמעותית יותר.
סיכום המטאפורה
מטאפורת הפרפר ממחישה את תהליך הטרנספורמציה עם הכאב בצורה עוצמתית. היא מדגישה את הצורך להתמודד עם כאב ומאמץ בשלב הביניים כדי להגיע לצמיחה והתפתחות אמיתיים. כמו הפרפר, גם אנו יכולים לפרוץ מתוך הפקעת האישית שלנו ולמצוא חופש חדש ומשמעותי יותר.

טאותרפיה - טיפולי גמילה שקיימים:

שיטות גמילה ברחבי העולם
1. גמילה רפואית (Detoxification)
תהליך מבוקר: גמילה רפואית היא השלב הראשון בתהליך הטיפול בהתמכרות. במהלכו, מפסיקים את השימוש בכדורי מרשם תחת השגחה רפואית, תוך מתן תרופות להקלה על תסמיני הגמילה.
הקלת תסמינים: התרופות הניתנות יכולות לכלול תרופות להרגעת חרדה, נגד כאבים, ולמניעת פרכוסים.
2. טיפול פסיכותרפיה בשיטת טאותרפיה
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשיטת טאותרפיה: טיפול זה מתמקד בזיהוי ושינוי דפוסי מחשבה והתנהגות שליליים הקשורים להתמכרות.
טיפול התנהגותי בגישת 12 הצעדים: משמש בעיקר לטיפול במכורים עם הפרעות אישיות, ומלמד מיומנויות התמודדות ושיפור רגשי.
טיפול פסיכודינמי: מתמקד בחקר הקשרים הרגשיים והחוויות המוקדמות שהובילו להתמכרות.
3. טיפול קבוצתי ותמיכה חברתית
קבוצות תמיכה (Support Groups): קבוצות כמו נרקומנים אנונימיים (NA) ואלכוהוליסטים אנונימיים (AA) מציעות תמיכה ממכורים לשעבר באמצעות מפגשים קבועים.
טיפול משפחתי: כולל את המשפחה בטיפול כדי לשפר את מערכות היחסים והתמיכה המשפחתית.
4. טיפול אלטרנטיבי ומשלים מבית טאותרפיה
מדיטציה ויוגה: שיטות אלה מסייעות להפחתת לחץ, חרדה ולשיפור המודעות העצמית.
דיקור סיני: משמש לעיתים קרובות להפחתת תסמיני הגמילה והחשק לסם.
תזונה נכונה ופעילות גופנית**: משפרות את הבריאות הכללית ומסייעות לשיקום הגוף.
5. תוכניות שיקום (Rehabilitation Programs)
מרכזי גמילה (Inpatient Rehabilitation Centers): מטופלים נמצאים במרכז טיפול תחת השגחה מלאה, מקבלים טיפול פסיכולוגי, רפואי ו
תמיכה.
שיקום אמבולטורי (Outpatient Rehabilitation): המטופלים ממשיכים לחיות בביתם אך מגיעים לטיפולים והדרכות במרכז הגמילה.
6. טכנולוגיות חדשניות
ביופידבק (Biofeedback): טכנולוגיה זו עוזרת למטופלים ללמוד לשלוט על תגובות גופניות ולהפחית מתח.
מציאות מדומה (Virtual Reality Therapy): טיפול במציאות מדומה לשחזור מצבים שמעוררים חשק לסם וללמוד להתמודד איתם.
7. שיטות הוליסטיות ורוחניות
טיפול באומנות ובמוזיקה: משמשים להבעה רגשית ועיבוד חוויות.
תוכניות 12 צעדים**: מבוססות על עקרונות רוחניים ומתמקדות באחריות אישית ותמיכה קבוצתית.
סיכום
שיטות הגמילה מסמים מגוונות ומשתנות בהתאם לצרכי המטופל והמדיניות המקומית. גישות שונות משולבות לעיתים קרובות להשגת תוצאות מיטביות, תוך התחשבות במצבו הפיזי, הנפשי והסביבתי של המטופל.
מניעה והסברה:
חינוך והסברה: העלאת מודעות לסיכונים ולנזקים הכרוכים בהתמכרות למין.
תמיכה בקהילה: יצירת סביבות תומכות ופעילויות חלופיות למשברי חיים.
מדיניות ציבורית: חקיקה ואכיפה להפחתת הזמינות והנגישות של תרופות המרשם.
סיכום:
התמכרות למין היא בעיה מורכבת ורב-ממדית המשפיעה על המוח, הנפש והחברה. גמילה ממין יעילה דורשת גישה משולבת הכוללת תמיכה רפואית, פסיכולוגית וחברתית. מניעה והסברה הן כלים חשובים במאבק בהתמכרות לסמים.
"להיות אנושי פירושו לאהוב בני אדם, ולהיות חכם פירושו להכירם."
טאותרפיה היא שיטת טיפול רב-תחומית המתמקדת בטיפול בהתמכרויות:

טאותרפיה היא שיטת טיפול רב-תחומית המתמקדת בטיפול בהתמכרויות ובבעיות נפשיות באמצעות גישה הוליסטית המשולבת עם עקרונות רוחניים, פסיכולוגיים ופיזיולוגיים. השיטה מושתתת על עקרונות של פילוסופיית ה"טאו" (Dao) הסינית, המדגישה איזון והרמוניה בין הגוף, הנפש והרוח. הנה סקירה של שיטת הטאותרפיה לגמילה וטיפול בהתמכרויות:
עקרונות בסיסיים של הטאותרפיה
1. איזון והרמוניה:
- הטאותרפיה מתמקדת בהשגת איזון והרמוניה בין כל מרכיבי האדם: הגוף, הנפש והרוח. ההנחה היא כי חוסר איזון בין המרכיבים הללו מוביל להתמכרויות ולבעיות נפשיות.
2. עקרונות הטאו:
- השיטה נשענת על עקרונות הטאו (דרך), המנחים את המטופל לשאוף לחיים מאוזנים והרמוניים. פילוסופיית הטאו מדגישה חיים בפשטות, בענווה ובהתאמה לזרימת החיים הטבעית.
3. גוף, נפש ורוח:
- הטאותרפיה רואה את האדם כשלם ומשולב, ולא מתמקדת רק בתסמינים של ההתמכרות אלא גם בשורשים העמוקים יותר של הבעיה, כמו טראומות עבר, רגשות בלתי מעובדים וקשיים נפשיים.
מרכיבי הטיפול בטאותרפיה
1. טכניקות רוחניות:
- מדיטציה: מדיטציה משמשת ככלי מרכזי לטיפול, ומטרתה להשיג רוגע פנימי, איזון נפשי ורוחני, ולהפחית את המתח והלחץ.
- תרגולי נשימה: תרגולים שמטרתם לשפר את היכולת של האדם לשלוט בנשימה ולחזק את הקשר בין הגוף לנפש.
2.טכניקות פסיכולוגיות:
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): עקרונות הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי משולבים עם עקרונות הטאו כדי לשנות דפוסי מחשבה והתנהגות מזיקים.
- טיפול בטראומה: עבודה על עיבוד טראומות עבר ושחרור רגשות בלתי מעובדים שיכולים לתרום להתמכרות.
3. פעילות גופנית:
- יוגה וצ'י גונג: תרגולים אלו משלבים תנועה, נשימה ומודעות פנימית, ומטרתם לחזק את הגוף, להרגיע את הנפש וליצור תחושת איזון והרמוניה.
- פעילות גופנית כללית: פעילות גופנית סדירה משפרת את הבריאות הפיזית והנפשית ומפחיתה את הצורך בהתמכרות.
4. תזונה נכונה:
- תזונה מאוזנת: הטאותרפיה מדגישה את החשיבות של תזונה מאוזנת ובריאה ככלי לשיפור הבריאות הפיזית והנפשית.
יתרונות הטאותרפיה בטיפול בהתמכרויות
1. גישה הוליסטית: השיטה מטפלת במטופל כמכלול ולא רק בתסמינים, מה שמאפשר התמודדות עם שורשי הבעיה.
2. שילוב של טכניקות שונות: הטאותרפיה משלבת מגוון רחב של טכניקות רוחניות, פסיכולוגיות ופיזיולוגיות, מה שמגביר את היעילות של הטיפול.
3. שיפור איכות החיים: על ידי השגת איזון והרמוניה, המטופלים חווים שיפור משמעותי באיכות החיים, בבריאות הפיזית ובתחושת הרווחה הנפשית.
סיכום
טאותרפיה היא שיטת טיפול הוליסטית שמשלבת עקרונות רוחניים, פסיכולוגיים ופיזיולוגיים לטיפול בהתמכרויות ובבעיות נפשיות. השיטה מתמקדת באיזון והרמוניה בין הגוף, הנפש והרוח, ומשלבת טכניקות כמו מדיטציה, תרגולי נשימה, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יוגה וצ'י גונג, ותזונה נכונה. הגישה ההוליסטית של הטאותרפיה מאפשרת טיפול עמוק ואפקטיבי בשורשי ההתמכרות ומשפרת את איכות החיים של המטופלים.
מחשבה היא לא עובדה | שיטת 12 הצעדים | מכללת טאותרפיה ד"ר מזרחי אברהם
טאותרפיה מפעילה מרכז-יום לטיפול בהתמכרויות ובטראומה
טאותרפיה מפעילה מרכז יום לטיפול בהתמכרויות ובטראומה, המתמקד בגישה הוליסטית לשיקום וריפוי. המרכז מציע מגוון רחב של שירותים טיפוליים הנבנים על עקרונות הטאותרפיה, ומשלבים טכניקות רוחניות, פסיכולוגיות ופיזיולוגיות. הנה סיכום של המרכז והשירותים המוצעים בו:
מטרות המרכז
1. שיקום והתאוששות: לסייע למטופלים להתגבר על התמכרויות וטראומות ולשקם את חייהם.
2. השגת איזון והרמוניה: לטפח תחושת איזון והרמוניה בין הגוף, הנפש והרוח.
3. פיתוח כלים להתמודדות: להקנות למטופלים כלים מעשיים להתמודדות עם מתחים, חרדות ודחפים התמכרותיים.
שירותים ופעילויות במרכז
1. טיפול אישי:
- פגישות ייעוץ: מפגשים אישיים עם מטפלים מוסמכים לטיפול בנושאים אישיים, רגשות ומצבי חרדה.
- טיפול בטראומה: עבודה על עיבוד ושחרור טראומות עבר באמצעות טכניקות שונות כמו EMDR (עיבוד תנועות עיניים).
2. טיפול קבוצתי:
- קבוצות תמיכה: קבוצות קטנות בהן משתתפים יכולים לשתף חוויות ולקבל תמיכה מחברים לקבוצה.
- סדנאות טיפוליות: סדנאות שונות המתמקדות בנושאים כמו ניהול סטרס, פיתוח מיומנויות חברתיות והתמודדות עם דחפים.
3. טכניקות רוחניות:
- מדיטציה: מפגשי מדיטציה יומיים המכוונים להשגת רוגע פנימי ואיזון נפשי.
- תרגולי נשימה: טכניקות נשימה המיועדות להרגעה ולהתמודדות עם מתחים.
4. פעילות גופנית:
- יוגה וצ'י קונג: שיעורים המשלבים תנועה, נשימה ומודעות פנימית, שמטרתם לחזק את הגוף ולהרגיע את הנפש.
- פעילות גופנית כללית: פעילות גופנית מותאמת אישית לחיזוק הבריאות הפיזית.
5. תזונה נכונה:
- הכוונה תזונתית: ייעוץ תזונתי מותאם אישית לשיפור הבריאות הכללית ולהתמודדות עם התמכרויות.
-סדנאות בישול בריא: לימוד הכנת מזון בריא ומזין.
יתרונות המרכז
1. גישה הוליסטית: המרכז מטפל במטופל כמכלול ולא רק בתסמיני ההתמכרות, מה שמאפשר התמודדות עמוקה ויסודית עם הבעיה.
2. שילוב טכניקות מגוונות: השילוב של טכניקות רוחניות, פסיכולוגיות ופיזיולוגיות מגביר את יעילות הטיפול.
3. סביבה תומכת ומעודדת: סביבה טיפולית מכילה ותומכת, המספקת למטופלים תחושת ביטחון ורוגע.
סיכום
מרכז היום של טאותרפיה לטיפול בהתמכרויות ובטראומה מציע גישה הוליסטית ושילוב של טכניקות רוחניות, פסיכולוגיות ופיזיולוגיות לטיפול ושיקום. המרכז מתמקד בהשגת איזון והרמוניה, פיתוח כלים להתמודדות ושיפור איכות החיים של המטופלים. באמצעות מגוון רחב של שירותים ופעילויות, המטופלים מקבלים תמיכה מקיפה ומותאמת אישית לשיקום וריפוי עמוק.
העתיד כבר כאן - הכשרת מטפלים בשיטת טאותרפיה להתמכרויות וטראומה מתוך אוכלוסיית המכורים הנקיים
הכשרת מטפלים להתמכרויות מתוך אוכלוסיית המכורים הנקיים היא גישה יעילה ומועילה, בעיקר בשל ההבנה האישית והניסיון החיוני שיש למטפלים אלה. טאותרפיה, בגישתה ההוליסטית והרוחנית, מדגישה את החשיבות של חיבור אישי והבנה מעמיקה של תהליכי הגמילה והשיקום. הנה כמה היבטים חשובים על הכשרת מטפלים להתמכרויות בקרב מכורים נקיים בשיטת טאותרפיה:
יתרונות הכשרת מטפלים מתוך אוכלוסיית המכורים הנקיים:
1. הבנה וניסיון אישי:
- חוויה אישית: מטפלים שעברו את תהליך ההתמכרות והגמילה בעצמם מבינים את המטופלים לעומק ומסוגלים להתחבר אליהם ברמה אישית.
- השראה ודוגמה אישית: מכורים נקיים יכולים לשמש כדוגמה חיה למטופלים, ולהראות להם כי ניתן להתגבר על ההתמכרות ולחיות חיים בריאים ומלאים.
2. אמפתיה ואמינות:
- אמפתיה חזקה: המטפלים יכולים להפגין אמפתיה אמיתית ולבנות קשרי אמון חזקים עם המטופלים, מאחר והם מבינים את האתגרים והקשיים שבדרך.
- אמינות ואותנטיות: החוויות האישיות של המטפלים מוסיפות לאמינות שלהם בעיני המטופלים, מה שמקל על בניית מערכת יחסים טיפולית מוצלחת.
3. העצמה והשראה:
- תהליך העצמה: הכשרת מטפלים מתוך אוכלוסיית המכורים הנקיים מאפשרת למכורים הנקיים לעבור תהליך העצמה אישי ולשמש כמובילים בקהילה שלהם.
- מוטיבציה גבוהה: מטפלים אלו נוטים להיות בעלי מוטיבציה גבוהה לתרום ולעזור לאחרים, מתוך תחושת שליחות אישית ורצון לעזור לאנשים במצבים דומים.
תהליך ההכשרה בטאותרפיה
1. לימודים תיאורטיים:
- פסיכולוגיה של ההתמכרות: הכשרה תיאורטית בנושאים כמו מנגנונים פסיכולוגיים של התמכרות, תסמיני גמילה והשלכות נפשיות.
- עקרונות הטאותרפיה: לימוד עקרונות הטאותרפיה, כולל פילוסופיית הטאו, מדיטציה, טכניקות נשימה ואיזון גוף-נפש-רוח.
2. הכשרה מעשית:
- סדנאות ותרגולים: השתתפות בסדנאות מעשיות הכוללות תרגולים של טכניקות טיפוליות שונות, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, יוגה וצ'י גונג.
- התנסות מעשית: עבודה מעשית תחת פיקוח במרכזי טיפול, הכוללת טיפול פרטני וקבוצתי.
3. פיתוח מיומנויות אישיות:
- מיומנויות בין-אישיות: פיתוח מיומנויות תקשורת, אמפתיה והבנת צרכים של המטופלים.
- ניהול עצמי: כלים לניהול עצמי, התמודדות עם לחצים ושמירה על איזון אישי כמטפלים.
4. תמיכה והמשך התפתחות:
- ליווי ותמיכה: קבלת ליווי ותמיכה ממטפלים מנוסים לאורך כל תהליך ההכשרה ולאחר מכן.
- המשך התפתחות מקצועית: עידוד להשתתפות בהשתלמויות והדרכות מקצועיות נוספות לשם המשך התפתחות מקצועית.
סיכום
הכשרת מטפלים להתמכרויות מתוך אוכלוסיית המכורים הנקיים בטאותרפיה מציעה גישה ייחודית ומעצימה לטיפול. מטפלים אלו מביאים עימם הבנה עמוקה וניסיון אישי, אמפתיה ואמינות גבוהה, ותשוקה עזה לעזור לאחרים.
תהליך ההכשרה כולל לימודים תיאורטיים, הכשרה מעשית, פיתוח מיומנויות בין-אישיות וניהול עצמי, וליווי מתמשך. גישה זו מאפשרת למכורים הנקיים לשמש כמובילים בקהילה ולתרום באופן משמעותי לשיקום ולריפוי של מטופלים אחרים.
Commentaires